Timp de preparare: 40 minute;

Porții: 2 (depinde cât vă e de foame);

21 mai 2023

Antricot de vită cu piure de țelină

Mod de preparare:

 

De ceva timp am descoperit cât de gustoasă este carnea de vită, la grătar, la tigaie, chiar și la cuptor, atunci când e gătită corect (nu talpă🥾).

Am încercat mai multe rețete, iar asta este cea pe care am ales să o fac atunci când îmi este poftă de vită. O rețetă pe atât de simplă și rapidă pe atât de gustoasă.

Pentru început curățăm țelina și o gătim la fel ca aici.

 

În timp ce fierbe țelina, asezonăm carnea de vită 🥩 (la temperatura camerei) cu sare și piper din belșug, pe toate părțile.

Carnea de vită se gătește destul de repede, astfel piureul nu are timp să se răcească. Încincigem tigaia (recomand una de fontă sau una de inox cu fund gros însă se poate folosi și de teflon - fiecare cu ce are) adăugăm puțin ulei de măsline,  punem bucata de antricot și o lăsăm aproximativ 3 minute pe prima parte, să obținem o crustă rumenă.

După primele 3 minute, întoarcem carnea și adăugăm untul, cățeii de usturoi zdrobiți în coajă și crenguțele de cimbru, iar cu ajutorul unei linguri (de aceea nu recomand teflon) stropim carnea cu uleiul aromatizat. Gătim carnea până ce temperatura internă este undeva între 55-60 °C (medium rare), se poate verifica cu ajutorul unui termometru de carne sau cu testul degetului.

Așezăm carnea pe un tocător de lemn, o acoperim cu o folie de aluminiu și o lăsăm să se odihnească pentru 10-15 minute înainte de a o tăia.

 

Pentru sos, scoatem din tigaie usturoiul și crenguțele de cimbru și turnăm vinul roșu, rașchetând cu o spatulă de lemn toate bucățele de vită prinse de tigaie, lăsăm să se evapore vinul și strecurăm totul printr-o sită.

 

Platingul a fost unul simplu, am pus piureul și l-am întins cu lingura, lângă am turnat sosul din tigaie peste care am așezat carnea tăiată fâșii, am servit totul alături de un vin roșu sec.

 

Poftă bună!

 

Ingrediente:

  • 300g antricot de vită (ribeye);
  • 1 buc țelină;
  • lapte 3.5%;
  • 150g unt;
  • 2-3 crenguțe cimbru;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 50 ml vin roșu sec;
  • sare;
  • piper;

 

© 2021 gânduripefarfurie