Blat:
300-350 g biscuiți cu ovăz (depinde de mărimea tăvii)
200-250g unt 82% (în funcție de tipul biscuiților și cât absorb)
Cremă:
400g crema de brânză ( eu am folosit Philadelphia)
600g brânză mascarpone (eu am folosit-o pe cea de la Delaco)
100 - 125g zahăr pudră (după gustul fiecăruia)
3 ouă (medii)
20-25 ml lichior parfumat (coniac/cointreau/amaretto)
Sos de fructe:
500 g fructe de pădure
100 g zahăr
250 ml apă
15 g amidon (o lingură)
esență de migdale câțiva stropi
Timp de prepare:
- 15 - 20 min pentru blat biscuiți;
- 80 - 120 min la cuptor (depinde de cuptor și temperatura setată);
- 10 min sosul din fructe de pădure;
Porții: 12
Prima oară punem untul la topit într-un bol mic, să aveți grijă să nu îl clocotiți foarte tare, va fi nevoie de el la temperatura camerei.
În timp ce untul se răcește, vom mărunți biscuiții de ovăz; în poză de mai sus, biscuiții au fost deja tocați (am uitat să fac poză cu procesul).
Când am încercat rețeta pentru prima oară, nu aveam un blender sau un robot de bucătărie mai puternic așa că va voi spune cum îi puteți mărunți dacă nici voi nu aveți un electrocasnic care să va ajute.
Am pus conținutul pungii de biscuiți (eu am folosit aici biscuiți de ovăz simpli, dar puteți încerca și cu amestec de nuci/cocos/stafide) într-o pungă tip ziplock și am zdrobit-o cu un făcăleț/sucitor, ciocan de șnițele (partea netedă să nu fisurăm pungă). Biscuiții sunt extrem de duri deci vă vor lua transpirațiile și nervii până veți reuși să îi transformați în bucățele micuțe, de preferat ar fi să aibă un aspect nisipos. La un blender/robot de bucătărie va merge mult mai repede și vor arată că în poză de mai sus.
După ce untul s-a răcit, îl turnăm peste biscuiții tocați și amestecăm cu o spatulă de silicon până se omogenizează că în imaginea de mai sus.
Când am adus amestecul de biscuiți cu unt la forma dorită, am pregătit tava de copt; eu folosesc o tavă simplă cu margine detașabilă cu diametrul de 25 cm și înălțime de 5.5 cm. Dacă aveți o tavă mai îngustă, vă sfătuiesc să reduceți cantitățile de biscuiți și brânză, astfel încât crema să încapă în tava și să mai rămână spațiu 1 cm până in buza tăvii.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, eu m-am obișnuit să folosesc hârtie de copt și pentru marginea interioară; ung partea interioară a tăvii cu puțin unt sau ulei și lipesc 2 fâșii de hârtie, astfel la final pot desface inelul cu ușurință și nu voi strica aspectul exterior al prăjiturii.
După ce am tapetat tava cu hârtie de copt, voi pune amestecul de biscuiți și îl voi împrăștia egal cu o spatulă de silicon, având grija că grosimea să fie egală pe toată suprafața tăvii. La margine eu prefer să ridic puțin aluatul în sus, formând un fel de tăviță de biscuiți în care va fi pus amestecul de brânză.
Pun tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 15 minute, dacă nu aveți un termometru pentru cuptor, vă recomand pentru cuptoarele cu gaz treapta 2 și verificăm din când în când că blatul de biscuiți să ajungă la o culoare brun aurie; marginea exterioară în funcție de cât de subțire o faceți, s-ar putea să fie un mic mai închisă la culoare, nu e cazul să vă îngrijorați, nu va influența negativ gustul final (cel puțin așa mi-au zis prietenii).
În timp ce se coace blatul de biscuiți, voi pregăti crema de brânză. Încep prin a amesteca cu o spatulă de silicon într-un bol încăpător crema Philadelphia și brânza mascarpone. Când cele doua au format un amestec omogen incorporez zahărul pudră și rând pe rând câte un ou. În pozele de mai sus, se poate vedea cum amestecul începe să aibă un aspect mai cremos, pe măsură ce adaug ouăle. La final voi adăuga lichiorul parfumat și voi amesteca încet până ce obțin o cremă ușor lichidă. Pentru această etapă se poate folosi și un mixer de bucătărie, însă părerea mea este că folosind o spatulă de silicon, nu se adaugă mult aer în compoziție și crema nu vă crapă în cuptor.
Între timp am scos blatul de biscuiți din cuptor și l-am lăsat la răcit câteva minute. Voi adăuga amestecul cu cremă de brânză ușor și voi nivela cu o spatulă suprafața pentru a o netezi. Putem lovi ușor tava de un blat de lemn pentru a mai scoate eventualele bule de aer prinse în compoziție.
Tava cu cheesecake-ul o voi adăuga într-o tava cu apă, după ce am format un cofraj din staniol pentru a împiedica apa din tava mare să pătrundă în tava cu prăjitura. Voi seta cuptorul la 140 grade și voi lăsă prăjitură la copt pentru aproximativ o oră și 20 minute sau pană când crema de deasupra va fi prinsă pe margini iar mijlocul va tremura ușor (ca piftia). Din propria experiență, timpul de coacere diferă de la un cuptor la altul chiar dacă puteți programa gradele, cel mai ușor este de verificat după cele 80 minute, din 10 în 10 minute dacă crema s-a întărit sau a început să se rumenească ușor pe margini.
Cheesecake-ul meu este gata, voi opri cuptorul și voi lăsa ușa întredeschisă pentru a se putea răci treptat, astfel voi obține o cremă fără crăpături. După aproximativ 2-3 ore mut prăjitura la frigider unde o las peste noapte sau până când o voi servi.
În continuare voi face sosul de fructe de pădure, acesta poate fi pregătit atât cu fructe proaspete cât și cu fructe congelate; fructele folosite pot fi amestecuri de mai multe soiuri sau un singur soi, în funcție de preferințele fiecăruia.
Voi adăuga câteva lingurițe de apă peste amidon și voi amesteca până când se omogenizează. Restul de apa îl voi turna într-o cratiță la încălzit și voi adăuga zahărul amestecând până când obțin un sirop. Adaug fructele congelate și las să dea în clocot. Torn peste fructe apa cu amidon și amestec până obțin un sirop lucios.
Opțional, când s-a răcit toată compoziția, pentru a scoate aroma fructelor în evidenta, putem pune câteva picături de esență de migdale.
Pentru servire, încep prin a tăia cu un cuțit câte o felie, o așez pe farfurie și presar sosul de fructe peste aceasta. Recomandarea mea ar fi că acest cuțit să fie spălat în apă fierbinte după fiecare folosire pentru a crea un aspect neted pe părțile feliei de cheesecake.
Poftă bună!
© 2021 gânduripefarfurie