Ingrediente:

  • 1 mușchi de vită;
  • 3 căței de usturoi;
  • cimbru verde;
  • o țelină;
  • o ceapă medie;
  • 1l lapte;
  • 150 g unt;
  • 1 fenicul;
  • 1 grepfrut;
  • o ceapă medie;
  • 3 ridichi medii;
  • ulei de măsline;
  • sare și piper;

 

 

Mușchiuleț de vită cu piure de țelină

10 aprilie 2022

Timp de preparare:  1h si 30 minute;

Porții: 4;

Mod de preparare:

 

Făcând curat în congelator, am găsit un mușchiuleț de vită bio, primit de la ai mei și m-am hotărât să îl prepar așa cum îmi place mie, prăjit în tigaia de fontă, stropit cu unt aromat și băgat la cuptor. Fiind ceva mai special, am decis să încerc un piure de țelină și o salată de fenicul cu grepfrut și ridiche, toată combinația a ieșit extraordinar și vă invit să o încercați.

 

Carnea de vită am lăsat-o la dezghețat peste noapte și înainte cu 2 ore de a o găti, am frecat-o pe toate părțile cu sare, piper și am lăsat-o la frigider. Vrem că sarea să frăgezească carnea și să scoată apă din ea. După 2 ore am scos-o pe blatul de bucătărie și am lăsat-o să ajungă la temperatura camerei înainte de tratarea termică.

 

Cât timp se încălzește carnea, am tăiat țelina în cuburi de aproximativ 1.5 cm, o ceapă medie grosier și le-am pus la fiert într-o oală cu lapte și 3 crenguțe de cimbru și am lăsat la fiert pentru 20-25 minute, până când am obținut o țelină moale. Am folosit un cartuș de hârtie pentru a opri laptele să dea pe dinafară.

 

Salată de fenicul și grepfrut a fost ceva fresh și parfumat care m-a intrigat când am descoperit-o aici și am zis că trebuie să o încerc. Am tăiat grepfrutul în cuburi, având grijă să elimin cât mai mult din pielița amăruie, vrem doar pulpă acestuia și zeama, recomand să folosiți un tocător cu margini, să nu pierdeți foarte multă zeamă. Feniculul l-am curățat de prima coajă și l-am tăiat în 2, după care l-am feliat ca pe o ceapă. Ridichea fiind mărișoară, am tăiat-o în 6. Frunzulițele de fenicul le-am tăiat mărunt și le-am pus deoparte, le vom folosi la final pentru a da un plus de savoare salatei. Am lăsat toate ingredientele într-un bol până când piureul și carnea au fost gata, după care am adăugat ulei de măsline, sare, piper și am amestecat totul.

 

Am preîncălzit cuptorul la 200 grade, după care am prăjit carnea, în puțin ulei de măsline, aproximativ 2 minute pe fiecare parte inclusiv capetele. După ce am închis carnea am adăugat 4 cuburi de unt, crenguțele de cimbru, 3 căței de usturoi zdrobiți în coajă și am stropit toată carnea cu untul aromat timp de 3-4 minute. Am transferat cele 2 bucăți de carne într-o tavă, pe care am pus-o la cuptor pentru 20 minute sau până când temperatura internă a cărnii a ajuns la 57 grade, mie îmi place carnea de vită medium-rare. Când carnea ajunge la temperatura dorită, se așează pe un tocător de lemn și se lasă la odihnit pentru 10-15 minute.

 

Sosul l-am făcut în tigaia în care am preparat carnea, am scos usturoiul, cimbrul și am turnat 100 ml de vin roșu demisec. Cu ajutorul unei spatule de lemn, am amestecat ușor până ce tot alcoolul din vin s-a evaporat. Acest sos este ușor acrișor și se potrivește foarte bine cu carnea de vită.

 

Cât timp e carnea la cuptor am pregătit piureul de țelină, am scurs laptele într-un bol, am scos crenguțele de cimbru și am pus țelina împreună cu ceapa și 50 g de unt într-un blender. Am mixat totul și am adăugat o ceașcă de lapte, din cel în care a fiert țelina, până ce am obținut un piure de consistență ușor lichidă, am potrivit gustul cu sare și piper.

 

Într-o farfurie am adăugat 2 linguri de piure de țelină pe care l-am întins ușor, deasupra am turnat puțin sos și am așezat carnea de vită. Am adăugat salată de fenicul cu grepfrut și ridiche și am servit totul cu un pahar de vin roșu 🍷

 

Poftă bună!

© 2021 gânduripefarfurie