Ingrediente:

  • 540 g brânză de vaci;
  • 310 g făină
  • 200 g zahăr (folosim aproximativ 3 linguri pentru papanași);
  • un praf generos de sare;
  • o linguriță de bicarbonat;
  • o linguriță de esență de vanilie;
  • 2 ouă;
  • o lămâie rasă;
  • 500 ml ulei pentru prăjit.
  • 400 g fructe de pădure congelate;
  • 200 ml apă;
  • 15 g amidon;

 

Papanași biluțe și coulis din fructe de pădure

08 mai 2022

Timp de preparare: 1 oră;

Porții: 4 (în funcție de câte biluțe folosiți la o servire);

Mod de preparare:

 

Această este o rețeta de papanași cu brânză de vaci, inspirată după cea a lui Chef Arvunescu, doar că am încercat să pun o amprentă personală, făcând doar biluțele de papanași, fără acea gogoașă, care pe mine nu mă impresionează. Prefer biluțele deoarece au mai multă parte crocantă și estetic arată mult mai interesant. Cantitățile din lista de ingrediente sunt cele folosite de mine; în funcție de tipul brânzei folosite, e posibil să între mai multă sau mai puțină făină. Deoarece e o rețeta unde e nevoie să pui mâna, nu am apucat să fac poze la întreg procesul însă voi încerca să povestesc cât pot de bine.

Am început prin a turna într-un bol încăpător toate elementele în această ordine, brânza de vaci (atenție să fie bine scursă de zer), zahărul, sarea, bicarbonatul, coaja de lămâie (opțional, puteți folosi și coajă de portocală), esența de vanilie și cele 2 ouă. Am amestecat cu ajutorul unei spatule de silicon toate ingredientele până ce a fost nevoie să frământ cu ajutorul mâinilor. Vrem să obținem un aluat compact dar lipicios și de consistentă unei plastiline. Nu trebuie frământat foarte mult, aproximativ 4-5 minute, după care acoperim cu un prosop și lăsăm să se odihnească pentru 30 minute la temperatura camerei.

Cât timp se odihnește aluatul, vom prepara sosul de fructe, rețeta este similară că cea de la cheesecake, însă voi adăuga mai mult zahăr. Fructele de pădure sunt foarte acrișoare și vreau să obțin ceva similar cu o dulceață. Acest pas nu e obligatoriu, dacă aveți o dulceață preferată o puteți folosi, însă eu am fost curios să încerc și varianta asta. Am fiert apa și am dizolvat zahărul peste care am adăugat fructele congelate și am lăsat să dea în clocot după care am adăugat amidonul amestecat cu câteva linguri de apă. Când s-a răcit puțin, am turnat tot sosul într-un blender, păstrând câteva fructe întregi pentru decor. Am blendat totul pentru câteva minute, după care am trecut sosul printr-o sită să elimin semințele, am obținut astfel un sos gros, ca în imaginea de mai sus, pe care l-am lăsat la răcit.

Am presat făină pe blatul de bucătărie și am rulat aluatul până ce l-am adus la formă unui salam cu grosimea de 4 cm și am porționat cu ajutorul unui cuțit în 12 bucăți egale. Cu ajutorul mâinilor date prin făină am format biluțele că în imaginea de mai sus.

Pentru prăjire, am folosit un ceaun în care am turnat uleiul și l-am lăsat să se încingă la foc mediu. Am prăjit biluțele pentru 3-4 minute până ce am obținut o culoare aurie, rumenă. Deja în toată bucătăria miroase senzațional și primii papanași ieșiți au căzut pradă poftei mele.

Pentru servire am pus 2 linguri de smântână, am așezat papanașii și am turnat coulis-ul din fructe, am decorat cu câteva fructe întregi și am servit cât mai repede, să nu se răcească.

Poftă bună!

© 2021 gânduripefarfurie